Jak wygląda produkcja czekolady?
Zazwyczaj korzystamy z czegoś, albo coś jemy i nie bardzo zastanawiamy się nad tym, w jaki sposób jest przygotowywany. Cieszymy się, że jest, że możemy to mieć, ale nie zastanawiamy się nad całą drogą, która sprawiła, że właśnie ten produkt znalazł się w naszych rękach. Do takich rzeczy nad którymi nie za bardzo się zastanawiamy, z pewnością trzeba zaliczyć to jak wygląda produkcja czekolady. Oczywiście z pewnością większość z nas wie, że bierze się ona z kakaowca, ale jaki jest dokładnie proces jej produkcji, to już nas nie interesuje. Szkoda, bo przecież w dużej mierze, to właśnie produkcja czekolady wpływa nie tylko na to, jakie dodatki ma dany produkt, ale nawet na to, jaki ma on smak i kolor, w tych podstawowych wersjach, bez dodawania orzechów, bakalii czy innego nadzienia. To też oznacza, że warto wiedzieć jak wygląda produkcja czekolady, bo może się wówczas okazać, że łatwiej będzie nam powiedzieć, którą z nich powinniśmy najczęściej kupować.
Czy sprawdzaliśmy jak wygląda produkcja czekolady?
Z pewnością warto jest wiedzieć, jak to się dzieje, że niektóre produkty trafiają do naszych rąk. Wówczas łatwiej będzie nam powiedzieć, co w sobie zawierają, czy są przyjazne środowisku, jak również co wpływa na ich finalny wygląd czy smak. Dlatego też warto wiedzieć, że produkcja czekolady może się zacząć tylko w tych krajach, w których rosną kakaowce, a więc tam gdzie jest wilgotność na odpowiednim poziomie i wysokie temperatury. To oznacza, że produkcja czekolady może się odbywać w takich krajach jak na przykład: Nigeria, Ghana, Brazylia czy Kolumbia. Oczywiście wszystko zaczyna się od zbierania owoców kakaowca, a to oznacza, że muszą być one odpowiednio dojrzałe. W dalszym etapie, produkcja czekolady polega na tym, że owoce są rozcinane, a z łupiny wybierane jest ziarno.
W tym momencie nadchodzi czas na fermentację i suszenie. To pierwsze w czasie produkcji czekolady zabiera około 5 – 7 dni, a w tym czasie wytwarza się specyficzny zapach i ziarna zmieniają kolor. W drugim elemencie z ziaren usuwana jest woda.
Co musimy wiedzieć, jeśli interesuje nas produkcja czekolady?
Jeśli dalej jesteśmy zainteresowani tym, jak wygląda produkcja czekolady, to powinniśmy wiedzieć, że kiedy ziarna kakaowca są już odpowiednio wysuszone, przychodzi czas na ich sortowanie. To oznacza, że musimy je podzielić na te, które są dobre i te, które należy odrzucić. Kiedy już to zrobimy, należy je oczyścić, bo mogą wśród nich znajdować się kamienie.
W dalszym etapie, produkcja czekolady polega na suszeniu i prażeniu, a te dwa działania pozwalają nam na uzyskanie odpowiedniego aromatu i smaku, który później ma przełożenie na finalną czekoladę. Kiedy ziarna są już gotowe, należy je zmiażdżyć. Dzięki temu powstaje z nich gruboziarnista pasta, która jest podstawą czekolady. W swoim końcowym etapie, produkcja czekolady polega na wymieszaniu wszystkich składników, a więc dodaniu jeszcze masła, cukru, jak i innych dodatków, które ma zawierać w sobie dany rodzaj czekolady. Oczywiście to jeszcze nie koniec. Musimy także podgrzewać i schładzać tak przygotowaną masę, aby nadać czekoladzie pożądany kształt i wielkość.
Następnie produkcja czekolady polega na jej podzieleniu na odpowiednie partie, owinięciu w opakowanie i rozesłaniu do sklepów, aby stamtąd klienci mogli ją zabierać do swoich domów. Jak się okazuje produkcja czekolady to bardzo skomplikowany, ale jednocześnie też czasochłonny proces. Nie mniej, warto dopilnować, aby wszystko było przeprowadzone tak jak należy, bo to właśnie od poszczególnych etapów zależy, jaki finalnie będzie miała smak i aromat nasza czekolada. Dlatego też tak ważne jest, aby produkcja czekolady przebiegała według zaplanowanych etapów i nie ma tutaj możliwości jej przyspieszenia czy pominięcia czegoś. Jeśli do tego dojdzie, finalny produkt z pewnością nie będzie smakował tak, jakbyśmy chcieli. Dlatego też warto się uzbroić w trochę cierpliwości, aby produkcja czekolady przebiegała dokładnie tak jak powinna.